Önmagadról

Beszéljünk a férfiakról!

A Diótörő tanítása – avagy férfiak nélkül nincs előadás

Akár rajongója vagy a balett műfajának, akár nem tudod hová tenni, az kétségen felül áll, hogy a táncművészek bámulatos dolgokra képesek egy-egy előadáson. Egy balett-táncosnak a légies, mégis precíz mozdulatok, a pillekönnyű és fenséges megjelenés érdekében többszáz izmot kell komoly munkára bírnia, összhangban kell lennie a zenével, figyelnie az apró részletekre, és úgy próbálni meg kifejeznie önmagát és az érzéseit, hogy abból minél többet adhasson át a közönségnek. Mindig is tisztelettel adóztam a táncosoknak, de amit a múlt héten az Operaházban láttam, számomra nem(csak) a táncjáték miatt volt lélegzetelállító és szívet melengető.

A férfiakról szeretnék beszélni. Akik nélkül nincs előadás

Amikor felgördül a függöny, a legtöbb tekintet általában a balerinára szegeződik. Kecses, finom, légies szépség, aki úgy hódítja meg a színpadot, akár egy pillangó. Pompás ruhája tovább hangsúlyozza karcsú termetét. Minden mozdulata szemet gyönyörködtető. Amikor a balerina tánca kiegészül egy partnerrel, ott a duettnek is a táncosnő a fénye. Úgy tündököl a párja mellett, mint egy fénylő csillag. Pedig ketten alkotják a párost: ott van vele a férfi is.

A balett-táncos mozdulataival nemcsak kíséri partnernője mozdulatait, hanem támogatja, stabilizálja, segíti őt. Gyengéden, de határozottan tartja a derekát, amikor egy-egy látványosabb forgásra kerül sor, és amikor hangsúly kerül a mondandóra, meg is emeli őt. Micsoda koncentráció, mekkora izommunka kell egy másik ember felemeléshez! Mégis, meg sem látszik rajta az erőfeszítés, ugyanolyan szépen és könnyedén mozdul mint a partnernője. Még arra is figyel, hogy a táncosnőt lassan, finoman érintve helyezze vissza a földre. Miközben a balerina kifelé, a közönségre figyel, azalatt ő a partnernőjére koncentrál, hogy segítsen neki megmutatni mindazt, ami benne rejlik. Vezet, biztonságot ad, támaszt nyújt.

A táncosnő nem tudna így ragyogni, ha nem lenne ott mögötte az, aki ebben a végsőkig támogatja őt.

diotoro_1_vagott_2

kép: opera.hu

Kedves Nők! Vegyük észre a férfiakat!

Akik segítenek és támogatnak minket. Hogy megmutathassuk magunkat, hogy élvezzük az életünket, hogy szerethessünk, nevethessünk, ragyoghassunk a világra!

Vannak olyan férfiak, akik nem partnerei a nőnek, most azonban nem róluk beszélek. Hanem azokról, akiket méltatlanul hagyunk figyelmen kívül. Akiket gyakran nem is veszünk észre, akik sokszor a zsörtölődést kapják a hála helyett. Akiknek a szemében a szálkát sokkal könnyebben észrevesszük, mint az értünk hozott áldozataikat. Pedig többnyire megállás nélkül munkálkodnak azon, hogy a társuknak, a családjuknak, nekünk biztosítsák a stabil hátteret.

Nézd meg jól azt a férfit, aki az életed része, és lásd meg az erejét! Az az odaadó figyelem, ami a balett-táncos arcán tükröződik, őt is áthatja, amikor együtt „táncoltok”, azaz együtt élitek az életeteket, csak sok esetben felülírja a megszokás. Vedd észre, mi mindent kapsz tőle! Nem az a fontos, hogy hoz-e virágot a névnapodra, hogy emlékszik-e az évfordulótokra, hogy lehajtja-e a WC ülőkét vagy hogy vacsora után összesöpri-e a morzsát a konyhaasztalon. Sokkal inkább az, hogy hogyan tekint rád, hogyan áll mögötted és melletted az életben. Hogyan gondol rád, amikor távol vagytok egymástól, megvigasztal-e, ha valami gondod van, akar-e azonnal segíteni, ha nehézséged támad, megvéd-e a rosszakaróktól… Lehet, hogy a férfiak máshogyan oldják meg a problémákat, mint a nők, és lehet, hogy néha egymás nyelvét sem beszéljük – de a segítő szándék, a szeretet, a tisztelet, a támogatás ilyenkor is ott van bennük.

Mi nők nagyon erősek tudunk lenni. Büszkék szoktunk lenni rá, hogy szinte mindent megoldunk egyedül, magunk is tudunk boldogulni a világban, ha arra van szükség. Mi azonban nem tudjuk egymást (és magunkat) úgy emelni, ahogyan arra a férfiak képesek. Ha nem hagyjuk meg nekik a lehetőséget arra, hogy az erejüket a külsőségek és a céltalan megfelelés helyett a közös táncunkra fordíthassák, szép lassan ki fognak jönni a gyakorlatból.

Ha azt választottad, hogy az életedet duettben táncolod végig, akkor bizony neked is oda kell figyelned a partneredre! Ha arra vágysz, hogy erős karok tartsanak, és a közös táncotok meseszép legyen, neked is el kell táncolnod a saját lépéseidet. Ha bizonytalan és bizalmatlan vagy, ha nem a közös zenétekre mozdulsz, ha tétován, összevissza lépkedsz, akkor a partnered nem fogja tudni, merre segítsen téged. Engedd meg neki, hogy vezessen, biztonságot adjon, támaszt nyújtson! Ne vezess helyette! Engedd, hogy felismerhesse, milyen erős is ő valójában! Így nemcsak te fogsz ragyogni, hanem ő is.

Köszönd meg neki, hogy veled és érted van! Ne maradjon észrevétlenül az a szilárd erő, ami nélkül egy balerina nem tud az égbe emelkedni. Figyelj rá és bízz benne! Támaszkodj rá bátran és táncolj, hiszen elbír téged. Ha beleengeded magad a karjaiba, ha őszintén rábízod magad, meg tud tartani! És boldog, ha megtarthat.

diotoro_2_vagott_2

kép: opera.hu

Egy férfi és egy nő együtt, egymást emelve és támogatva, lenyűgöző dolgokra képes. Egymásra figyelő kettősükből csodák születnek.

1 című bejegyzés “Beszéljünk a férfiakról!” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s